Zuid Polen, natuur, oorlogsverleden en prachtige steden

Zuid Polen, natuur, oorlogsverleden en prachtige steden

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/2

Een indrukwekkende reis naar het Florence van Oost-Europa, Krakau. De voormalige hoofdstad van Polen is de mooiste historische stad van het land. Het is niet voor niets dat het oude stadscentrum op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. In Krakau is de voormalige fabriek van Schindler omgevormd tot een uniek museum dat het verhaal vertelt van de stad Krakau vanaf de jaren 1939 tot 1946. Oskar Schindler riskeerde zijn eigen leven en zorgde ervoor dat zijn Joodse werknemers in de fabriek konden blijven werken. Kiest u vanavond voor een typisch Pools restaurant met zijn culinaire tradities? Probeer dan ook zeker een krakeling met maanzaad of proost met de wereldberoemde Poolse wodka.

Een hele bijzondere tocht naar de 700 jaar oude zoutmijn van Wieliczka. U ziet onderaardse gangen, gewelven en zelfs een complete in zout uitgehouwen kerk. Dit stukje bijzondere natuur staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De mijn is gebouwd in de 13e eeuw en bleef in werking tot 2007 als een van de oudst werkende zoutmijnen ter wereld.

Barakken van het Poolse leger werden in 1940 door de Nazi's omgebouwd tot het grootste vernietigingskamp in Europa. Birkenau. De poort van het kamp met de tekst 'Arbeit macht Frei' staat er nog. Meer dan 4 miljoen mensen, waaronder 2,5 miljoen Joden vonden hier een gruwelijke dood.

Wroclaw telt maar liefst 12 eilanden en wordt daarom ook wel het Venetië van Polen genoemd. Daarnaast heeft Wroclaw wel erg bijzondere bewoners, namelijk de kabouters. Kijk maar eens goed rond of u ze kunt spotten.

In het schilderachtige stadje Zakopane, met een ligging aan de voet van het Tatra gebergte is het bij uitstek geschikt voor bergwandelingen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor de groene route. Deze route begint bij de Watervallen van Mickiewicz en leidt u naar de hooggelegen Vallei van de Vijf Meren, een uitgestrekt dal met een gletsjerlandschap en talrijke bergmeren. Daarnaast kunt u ook het pad nemen naar het grootste meer van het Tatra gebergte; de Morskie Oko. Dit meer ligt prachtig gelegen tussen de hoge bergen en is dus de perfecte plek om bijzondere natuurfoto’s te maken.

Het grootste gedeelte van de Poolse bevolking is Rooms-Katholiek. Czestochowa wordt ook wel het Poolse Lourdes genoemd en is een van de bekendste bedevaartsoorden van Polen. De Zwarte Madonna wordt hier al eeuwenlang vereerd. Op de Jasna Gora (de Verlichte Berg) vindt u het Paulijnen-klooster. In dit klooster hangt de icoon waaraan men al vele opzienbarende wonderen heeft toegeschreven.