Vanuit de Maasvallei tot in de Hoge Venen

Vanuit de Maasvallei tot in de Hoge Venen

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/3

Namen is een stad in België, gelegen waar de rivier de Samber in de Maas vloeit. Het is de hoofdstad van het Waals Gewest en de hoofdstad van de provincie Namen.

In het hartje van Wallonië biedt de Maasvallei toegang tot alle landschappen: stad, bos, water en andere. En tot alle vormen van plezier: sport, lifestyle of gastronomie. Bij ons vind je alle smaken in de natuur en in onze gezellige steden. Beleef de Maasvallei zowel in de zomer als tijdens de wintermaanden!

Luik (Liege) is een stad in Wallonië en de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad ligt aan de Maas, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Maastricht. De stad telt ruim 186.000 inwoners en is de laatste jaren aan een toeristische opmars bezig. Halverwege de 20ste eeuw was Luik het centrum van de mijnbouw en staalindustrie. Maar met de teloorgang van de mijnbouw en staalindustrie kwam ook de teloorgang van de stad. Vandaag de dag heeft de stad talloze attracties en is het een ideale stad voor een stedentrip.

Rust. Groen. Genieten. Drie kernwoorden die de Voerstreek perfect beschrijven. Deze streek is een stukje Vlaanderen in Wallonië en doet een beetje aan de Ardennen denken, met het heuvelachtige terrein, de dichte bossen en de pittoreske dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Slow travel is hier geen trend, maar een levenswijze.Voeren telt zes prachtig rustieke dorpjes: 's Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Moelingen, Remersdaal en Teuven. Naast de natuur zorgen deze dorpen voor de eigenheid van de streek. De authentieke vakwerkhuizen - die vandaag nog worden bewoond - zijn voor een groot stuk verantwoordelijk voor de authentieke sfeer in het landschap. Ook kerken, kastelen en talloze kapelletjes, maken deel uit van het historische erfgoed dat hier volop aanwezig is. Dit in combinatie met de vele prachtige vergezichten maakt de streek enorm fotogeniek. Voor de liefhebbers is het oude spoorwegviaduct in Sint-Martens-Voeren een bezoek zeker waard. Het is een unieke blikvanger in het landschap.

Het plateau van de Hoge Venen is één van de laatste stukken wildernis in onze streken. Het ligt in en rondom de vierhoek Eupen-Monschau-Malmedy-Spa. De kern van het gebied is een bergrug van oude leisteen, met toppen tot 694 meter boven zeeniveau, meteen het hoogst gelegen deel van de hele Benelux. Op de schrale, moeilijk waterdoorlatende bodem vormden zich 10.000 jaar geleden – na de laatste ijstijd – de eerste hoogvenen.
Op de flanken van het hoogplateau liggen dorpen en kleine steden, maar de kern van het gebied, zo groot als een halve provincie, is behoorlijk ongerept, zonder bewoning of sporen van landbouw. In het desolate oerlandschap bovenop het plateau overheersen de weidsheid en de rauwe leegte, zeker in de winter. Een ruige omgeving, maar een droom voor echte wandelaars en natuurgenieters!
De bodem is hier extreem voedselarm, het klimaat ronduit arctisch. Alles groeit hier ontzettend traag. Dat kan ook moeilijk anders in een gebied waar de winter 8 maanden duurt en waar voor lente, zomer en herfst samen amper 4 maanden zijn gereserveerd…Het landschap in de Hoge Venen bestaat uit heide en hoogveen. Hoogveen is een biotoop die we normaal in meer noordelijker gelegen landen of op hogere hoogten aantreffen. Het koude klimaat, de uitzonderlijke vochtigheid, en de samenstelling van de grond vormen de grondslag voor het ontwikkelen en voortbestaan van deze ongewone flora en fauna in onze regio.
Twee natuurlijke fenomenen verklaren het bestaan van dit ecosysteem in België. Het hoogplateau is het eerste obstakel dat de door de dominante Atlantische wind aangevoerde wolken ontmoeten. Dit resulteert in een uitzonderlijke en overvloedige neerslag van meer dan 1400 mm per jaar en m2. Langs de andere kant bestaat de ondergrond uit rotsen en weinig doorlatende klei die het insijpelen van het vele regenwater in de ondergrond verhinderen. Deze condities begunstigen de ontwikkeling van vochtige middens zoals moerassige laagvenen en hoogvenen.