Tsjechie, de Bohemen, kuuroorden, Unesco geklasseerde steden en monumenten

Tsjechie, de Bohemen, kuuroorden, Unesco geklasseerde steden en monumenten

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/3

Fietsliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Tsjechië. Van lange comfortabele tochten langs rivieren, uitdagende tracks in de bergen tot historische routes langs de grens. Honderden kilometers gemarkeerde fietsroutes wachten op je in Tsjechië!
Tot de populairste routes in Tsjechië behoort de Elberoute, dat deel uitmaakt van EuroVelo, het netwerk van fietsroutes door Europa. Dit pad biedt vanaf de bron van de rivier in het Reuzengebergte tot aan Boheems Zwitserland ongeveer 370 kilometer aan avontuur en belevenissen. Wie de rivier vanaf de Duitse grens volgt doorkruist Boheems Zwitserland, de diepste zandsteencanyon van Europa met rotsen van wel 250 meter. Děčín is de eerste grote stad die je in Tsjechië passeert, een plaats die het waard is om in de remmen te knijpen. Veel fietsers volgen de Elberoute van Praag naar Dresden, maar het is ook mogelijk om de route te vervolgen vanaf de bron in het Reuzengebergte. Onderweg kom je lang het stuwmeer van Les Království met haar romantische torentjes en het barokke hospitaal Kuks met de indrukwekkende sculpturen van deugden en zonden.

Ontdek plekken die je alleen te voet kan bereiken! Het landschap van Tsjechië is zeer gevarieerd en juist hierdoor een geweldige wandelbestemming. Duizenden kilometers aan wandelpaden voeren door romantische valleien, dichte bossen en langs reusachtige rotsen. Dit zijn de mooiste wandelbestemmingen op een rijtje!
Boheems Zwitserland
Dit schilderachtige natuurgebied met zandsteenrotsen ligt aan de noordelijke grens met Duitsland op de plaats waar de rivier de Elbe Tsjechië verlaat. Het Tsjechische deel van het natuurgebied wordt Boheems Zwitserland genoemd. Boheems Zwitserland is het jongste nationale park van Tsjechië, maar wordt al sinds de 19e eeuw bezocht door toeristen. De Zwitserse schilders Adrian Zing en Anton Graff waren één van de eerste en vonden het landschap zo op Zwitserland lijken dat ze het natuurgebied vernoemden naar hun thuisland. In Boheems Zwitserland kun je verschillende wandelingen volgen, maar de bekendste is de tocht naar de poort Pravčická brána, de grootste rotsbrug in Europa. Je hebt er een fantastisch uitzicht op de bossen en zandsteenformaties. Je waant je in een hele andere wereld als je in de kloof bent. In de Kamnice kloof is het altijd een paar graden kouder en de rotsen zijn met mos begroeid. In de kloof gaat er voor een gedeelte een wandelpad, daarna moet je met een bootje verder. Onderweg vertelt de gids over de bizar gevormde rotsen en met een beetje fantasie herken je een leeuwenhoofd, olifant of zelfs Bart Simpson.

Trotse koninklijke kastelen, romantische chateaus, onneembare forten, grillige zomerpaleizen, weelderige tuinen, oude schatten allen gehuld in mythen en legenden. Bij de duizenden kastelen, burchten en chateaus in Tsjechië komt het verleden tot leven. Vele van deze monumenten zijn toegankelijk voor bezoekers waar rondleidingen worden opgefleurd door gidsen in historische klederdracht, historische muziek en dans, zwaardvechters en valkeniers. Tsjechië heeft meer dan 2000 kastelen en paleizen. Het gevarieerde netwerk van Tsjechische forten en kastelen ontwikkelde zich vanaf de 12e eeuw op Tsjechische bodem en tot aan de Dertigjarige Oorlog werden de forten speciaal gebouwd voor militaire en strategische doeleinden.
Tsjechië is het land van burchten, kastelen en chateaus. Er zijn er meer dan twaalfhonderd. Het gevarieerde netwerk van Tsjechische forten en kastelen ontwikkelde zich vanaf de 12e eeuw op Tsjechische bodem en tot aan de Dertigjarige Oorlog werden de forten speciaal gebouwd voor militaire en strategische doeleinden. Deze goedbewaarde en prachtige monumenten zijn overal te vinden en een bezoek aan Tsjechië is niet compleet zonder een kasteel te hebben gezien. Dit zijn de mooiste en meest populaire kastelen van het land.

Tsjechië kent veertien UNESCO-werelderfgoederen. "Culturele of natuurlijke monumenten die mondiaal gezien uitzonderlijk en onvervangbaar zijn." Ze bieden een overzicht van de Europese geschiedenis van de romaanse periode tot de twintigste eeuw. Van eeuwenoude stadscentra, unieke boerenhuizen tot joodse monumenten en moderne architectuur. Maak een reis langs alle veertien UNESCO-monumenten van Tsjechië.

Het meest bekende, meest bezochte en tevens grootste UNESCO Werelderfgoed van Tsjechië is het stadscentrum van Praag. De Praagse Burcht met de betoverende Sint-Vituskathedraal, de Oude Stad met het Oude Stadsplein en de vele andere kerken en paleizen vormen een prachtige architectonische collectie. De historische stadscentra van de steden Český Krumlov, Kutná Hora en Telč staan tevens op de Werelderfgoedlijst. Český Krumlov is een sprookjesachtige plaats met middeleeuwse straatjes, karakteristieke huizen en verbonden met vele legendes. Het charmante stadje is uniek vanwege haar kasteelcomplex met barokke theater. Het kasteel torent hoog boven de meanders van de Moldau uit. In het historische centrum van Kutná Hora is de gotische Sint-Barbarakerk het bezoeken waard. De geschiedenis van Kutná Hora is onafscheidelijk verbonden met de zilvermijn. Het zilver bracht enorme rijkdom en heeft bijgedragen aan een aantal prachtige monumenten, zoals de Onze Lieve Vrouw kathedraal in het stadsdeel Sedlec, herbouwd in de barokke stijl door Santini. Het renaissancejuweel onder de Tsjechische steden is Telč. Een geheel bewaarde middeleeuwse stad met watervesting, een kasteel en een marktplein met daaromheen schilderachtige huizen met gevels in renaissance- en barokstijl.

Kuuroordtoerisme bestaat in Tsjechië al honderden jaren. Al vanaf de 18e eeuw kwamen gasten naar de Tsjechische kuuroorden om er te ontspannen en vooral te genezen van gezondsheidsklachten. In totaal zijn er door het hele land bijna veertig kuuroorden die minerale en thermale bronnen als basis hebben. Al in de twaalfde eeuw wist men van het bestaan van deze geneeskrachtige bronnen. De mineralen blijken goed te zijn tegen spijsverteringsstoornissen, hartkwalen en ademhalingsproblemen.
De beroemde West-Boheemse spa-driehoek, die bestaat uit de stadjes Karlovy Vary, Františkovy lázně en Mariánské Lázně, geniet een speciale status in de Tsjechische spa-industrie. Deze drie steden ademen nog steeds de pracht en grandeur van de gouden eeuw van kuuroorden. De drie plaatsen worden al eeuwenlang door mensen van over de hele wereld bezocht. Tegenwoordig zijn dit vooral mensen uit Rusland, Duitsland en Saudi-Arabië. De streek is rijk aan mineraalrijke waterbronnen. Elk van deze bronnen heeft zijn eigen geneeskrachtige werking. Bezoekers kunnen een spabehandeling voorgeschreven krijgen, waarbij instructies worden gegeven in welke baden de mensen moeten badderen en welk water gedronken moet woren. Een ontspannen wandeling door de elegante zuilengallerij of het nabijgelopen Slavkov bos draagt tevens bij aan het herstel.