The Channel islands - Jersey & Guernsey

The Channel islands - Jersey & Guernsey

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/2

Guernsey, Sark, Herm, Jersey, Alderney behoren tot de Kanaaleilanden en liggen voor de Franse kust. De eilanden behoren niet tot het Verenigd Koninkrijk, maar vallen wel onder de Britse Kroon. Van de vijf eilanden is Jersey het grootste eiland en ook gelijk het meest toeristisch. Guernsey, kleiner, is echter typischer maar minder bezocht. Maar smaken verschillen, niet?

Het subtropische klimaat maakt het een aantrekkelijke bestemming voor vele toeristen.

Historisch gezien zijn de eilanden een van de laatste overblijfselen van het middeleeuwse hertogdom Normandië. Bunkers in het landschap zijn de overblijfselen van WOII. De Kanaaleilanden waren het enige Britse grondgebied dat door de Duitse troepen werd bezet.
De hoofdstad van Guernsey, Saint Peter Port, ontstond in de 11°eeuw rondom de Town Church. Op de rotseilanden Île de Cornet werd in 1204 Castle Cornet gebouwd. Dagelijks klinkt hier om twaalf uur een kanonschot waarbij soldaten een Noonday Gun afschieten.
Het piepkleine Sark is slechts vijf kilometer lang en iets meer dan twee kilometer breed. Maar ’t maakt misschien wel de meeste indruk van alle Kanaaleilanden. Wonderschone natuur, grillige geschiedenis, eigenzinnige bewoners en een eilandcultuur die je nergens anders in Europa aantreft. De eilandbewoners van Sark zijn slechts op een manier verbonden met de andere eilanden. Namelijk: per boot! Bovendien is ’t een van de weinige plekken in Engeland waar auto’s verboden zijn. De inwoners trekken hier te paard en wagen over de onverharde straten.
Sark wordt sinds 2011 ook wel ’s werelds eerste Dark Sky Island genoemd. Met simpele onverharde wegen, geen straatverlichting en slechts een paar honderd inwoners is hier geen lichtvervuiling. Dat maakt dit piepkleine eiland de perfecte plek om sterren te observeren.

Op de eilanden eet je vis. Ze bieden meer dan fish & chips. Loop eens binnen bij The Old Quarter Restaurant in St. Peter Port op Guernsey. Of bij Copenhagen Bar & Grill, waar overigens ook andere gerechten te bestellen zijn dan vis. Wil je de Brit uithangen trek trek dan naar Cobo Fish Bar op Guernsey.

Op Sark kan je naar de schattige cottage met mooie tuin: La Sablonnerie. Of naar de (hopelijk zonnige) tuin van Fleur du Jardin. Je zit er op plastic stoelen, maar laat dit je mening niet beïnvloeden. De krab, kreeft en andere zeevruchten zijn er fenomenaal.

Op het kleinste eiland Herm heb je niet gek veel keuze. Maar gelukkig zijn de restaurants die er zijn vrijwel allemaal goed. Ship Inn is daar een voorbeeld van: een knalblauw, sfeervol restaurant met uitzicht op zee.
Vervoer

Vliegen duurt ongeveer 1 1/2 uur, mits je een directe vlucht hebt. Je landt dan op Guernsey, Jersey of Alderney. Een grote kans dat je vlucht een overstap maakt, dan vlieg je waarschijnlijk via Southampton.

Je kan ook met de veerboot. Die vertrekt zowel vanuit Engeland (Poole en Portsmouth) als vanuit Frankrijk (Carteret, Dielette, Granville en St. Malo) naar Jersey, Guernsey en Alderney. Dit duurt gemiddeld één uur tot drie uur. Met een uitschieter van acht uur van Portsmouth naar Guernsey. Tussen de eilanden varen ook veerdiensten.

Let op als je een auto huurt, want op de Kanaaleilanden moet je links rijden.

Maar op Guersney en Jersey kan je je ook prima verplaatsen per bus. Voor één à twee pond brengt de buschauffeur je heel het eiland rond.

Alderney is het enige eiland van de archipel waar treinen rijden.

Op Sark zal je rond moeten trekken per paard en wagen, want auto’s zijn daar verboden. Gelukkig is het eiland dan ook niet zo groot.

Op Herm is gemotoriseerd vervoer ook verboden en zelfs fietsen is niet toegestaan.