Spanje-Noorden

Spanje-Noorden

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/3

Wie een rondreis in Noord-Spanje wil maken, kan best beginnen met het oriënteren naar de mooiste plekjes. Wat wil je zien? Wil je de bergen in, denk dan aan een vakantie in de Pyreneeën, wil je vogels zien denk dan aan een vakantie in Navarra.

Wat zijn de mooiste plekjes in Noord-Spanje en wat mag je niet missen tijdens een rondreis? Een overzicht van de mooiste gebieden:

1. Galicië
Galicië is het meest noordwestelijke stukje Spanje, dat zich kenmerkt door veel natuurgebieden. Een van de bekende (en druk bezochte) bezienswaardigheden op gebied van natuur in Galicië is de Playa de las Catedrales, een strand met natuurlijk gevormde rotsbogen bij Ribadeo. Iets westelijker bevindt zich het natuurpark Fragas do Eume bij de gelijknamige rivier, met haar mooie bossen.
De Cabo Ortegal is een kaap in het uiterste noorden van La Coruna. Volg de kustlijn naar het zuiden toe als je vogels wilt observeren. De Costa da morte in het westen van Galicië betekent letterlijk vertaald "Doodskust" vanwege de vele schipbreuken in het verleden, maar zit eigenlijk vol leven en is een broedplaats voor honderden vogels.
Net boven de Portugese grens liggen enkele schitterende eilanden, die bereikbaar zijn per boot vanuit Vigo. De stranden op deze eilanden zijn betoverend. Voor veel toeristen is de belangrijkste bezienswaardigheid in Galicië Santiago de Compostela, een van de bekendste pelgrimsoorden van Europa. Bekijk zeker ook onze tips voor pelgrimsreizen, waarbij je helemaal één wordt met het mooie landschap.

2. Asturië
Ruige kusten en groene natuur zijn kenmerkend voor Asturië. Het natuurpark Somiedo is een oogverblindend gebied met glasheldere bergmeren, bossen en weilanden en hoge bergen. In de Asturiaanse natuurgebieden komen nog bruine beren en wolven voor; het bekende Senda del Oso fietspad betekent zelfs letterlijk "het berenpad".

3. Cantabrië
De bergketen Picos de Europa met haar hoge pieken ligt op een uurtje het binnenland in. Dit is een van de meest indrukwekkende gebieden in Spanje: de loodrechte bergpieken steken als imposante reuzen uit boven het groene landschap. Veel natuurliefhebbers kiezen voor dit deel van Noord-Spanje om te wandelen, fietsen, kajakken en raften op de Devarivier. Langs de steile rotswanden in het gebied zijn parcours uitgezet, avontuurlijke reizigers kunnen zich wagen aan het bewandelen van deze "Via Ferratas".
De grootste waaghalzen proberen bergen als de Naranjo de Bulnes te bedwingen. Via de prachtige Camburerokloof kan je het afgelegen dorp Bulnes bereiken. Potes is een historisch dorpje aan de oostkant van het gebergte en uitvalsbasis voor actieve sporten. Ook Arenas de Cabrales is een goede uitvalsbasis voor de natuur in Cantabrië. Bij de noordkust kan je de prehistorische grotten van Ribadesella en de kalksteengrotten van Monte El Castillo bezichtigen.

4. Baskenland
In Baskenland bevinden zich de natuurgebieden Valderejo, Izki en Urkiola. Het Parque Valderejo is een fantastisch wandelgebied, waar schapen grazen tussen de grillige rotsen en grasgroene vegetatie. Urkiola is een ruw gebergte met toppen tot 1330 meter hoog. In Baskenland vind je beroemde grotten met prehistorische schilderingen, zoals de Santimanmiñe Cave (gesloten in de weekends). Een van de mooiste bezienswaardigheden van Noord-Spanje ligt bij de kust: Gaztelugatxe is een eilandje bij Bermeo. Het is verbonden met het vasteland door een aangelegde brug. Bovenop het eiland staat een hermitage uit de 10de eeuw, de San Juan de Gaztelugatxe.

5. Navarra
Navarra is een klein gebied naast Baskenland en een ideale bestemming voor een vogelreis.

6. Aragon
In het hart van de Pyreneeën voert de Arazasrivier door een landschap van loodrechte rotswanden: kalkstenen wanden van soms wel 600 meter hoog. Welkom in de Ordesakloof. De omgeving is bijzonder groen, met vele bossen van sparren, beuken en, op hoger gelegen delen dwergbergpijnbomen. Bovenaan dit natuurgeweld de Circo de Soaso, een amfitheater van rotsen.De Cascada de Cola de Caballo stort zich over de rotswanden de diepte in, een weg zoekend naar lager gelegen gebieden. De smalle richeltjes, de zogeheten "fajas" zijn het leefgebied van met name de zeldzame Iberische steenbok. In de lucht zoeken lammergieren en steenarenden steeds weer naar nieuwe prooien. Ook de Mallos de Riglos is een bijzondere bezienswaardigheid in Noord-Spanje.