Slowakije, ertsen, het Tatra gebergte, oeroude gebruiken

Slowakije, ertsen, het Tatra gebergte, oeroude gebruiken

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/2

Slowakije is een beetje een vreemde eend in de bijt, het land verkeert tussen mede ex-Oostbloklanden die na de val van het IJzeren Gordijn wel het pad omhoog hebben gevonden.

Maar waar tijden in de loop van de wereldgeschiedenis altijd veranderen, doen ze dat eveneens in Slowakije. De waterige modder van vroeger, die later in drijfzand leek over te gaan is inmiddels aan het veranderen in een dikkere substantie waar de Slowaken iets kunnen opbouwen.

Waar de omringende landen Slowakije in bezoekersaantallen en voorzieningen ruim verslaan, slaat Slowakije terug met haar thermische baden en Hoge Tatra. Vooral de thermische baden laten een onvergetelijke indruk achter. Veel van de warme, naar het schijnt heilzame baden, liggen in de voorlopers van de Hoge Tatra, de zogenaamde Lage Tatra, een bergrug die van het zuidwesten van het land, langs de grens met Tsjechië richting Polen loopt.

Helemaal in het oosten van Slowakije ligt de tweede stad van het land, Kosice en over die stad is eigenlijk weinig meer bekend dan dat er een voetbalclub vandaan komt en dat het de dichtstbijzijnde grote stad is richting de immens grote Oekraïne. Wie vanuit de hoofdstad Bratislava de trein neemt richting Kosice kan twee routes volgen, de noordelijke en de zuidelijke, waarbij je bij de zuidelijke route als het ware de grens met Hongarije kan aanraken.

De noordelijke voert je dwars door de Hoge Tatra en reizen tijdens nachtelijke uren wordt door Slowaken als niet verstandig bestempeld. De trein zou je teveel door elkaar schudden met een slechte nachtrust tot gevolg.

De Hoge Tatra verdient het bovendien niet zomaar te worden overgeslagen. Het is een van de meest noordelijke gebergte met toppen tot over de 2500 meter hoogte. In het nationale park liggen zelfs bijna twintig toppen van meer dan 2400 meter hoog, waarmee het een lustoord is voor hikers en wandelaars. Meer feiten en achtergronden in: Wikipedia Slowakije

Het gebied van de Hoge Tatra kan met zekerheid het toeristische gebied van Slowakije worden genoemd, ondanks dat de aantallen toeristen niet te vergelijken zijn met grote bezienswaardigheden of vakantiebestemmingen in bijvoorbeeld Frankrijk of Italië. De prijzen voor overnachting, eten en drinken zijn in de Hoge Tatra eveneens hoger dan in de rest van het land.

Nu is Slowakije nog wel steeds een van de goedkoopste landen van Europa, maar zeker de laatste paar jaar zijn de prijzen duidelijk aan het stijgen. Langzaam maar zeker wordt het land ontdekt door de westerse toerist en waar het vroeger bijna uitsluitend inwoners uit de Sowjet-Unie en andere omliggende landen waren die in Slowakije op vakantie gingen is het niet vreemd meer wanneer je ook andere nationaliteiten hoort in de straat.

Slowakije herbergt een van de jongste hoofdsteden van Europa. Bratislava is pas sinds de scheiding van Tsjechië en Slowakije de zetel van een officieel parlement. Met haar ongeveer 450.000 inwoners is het eveneens een van de kleinste hoofdsteden van Europa.

Het ligt daarbij op de kruising van vier steden. De as Wenen-Warschau in de eerste plaats en ten tweede doorkruist ook de as Praag-Boedapest de Slowaakse hoofdstad. Het centrum van de kleine metropool is klein maar zeer mooi. Knus is wellicht een betere benaming en het oudste nog bestaande raadhuis van Slowakije (veertiende eeuw) is op een van de pleintjes in het midden van de stad gevestigd. Het parlement zetelt sinds de scheiding van Tsjecho-Slowakije in een 70 meter boven de stad gelegen kasteel dat vlak naast de Donau is gelegen.

De thermische baden zijn al eeuwen een reden mensen uit onder meer Wenen, Zuid-Duitsland, Tsjechië en Hongarije om het kleine midden Europese land te bezoeken. De zwavel baden schijnen een heilzame werking te hebben en twintig minuten dobberen in water van 37 graden warm, waarna je als mummie in laken en deken wordt gewikkeld, moet je een herboren gevoel geven.