Schotland, een land of een deel van het Verenigd Koninkrijk

Schotland, een land of een deel van het Verenigd Koninkrijk

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/4

Van de indrukwekkende Schotse hooglanden tot het bekende meer van Loch Ness: Schotland herbergt magische stukjes natuur om kippenvel van te krijgen. Groene valleien, diepe meren en prachtige bergen worden afgewisseld door oude ruïnes en kastelen. Je kan er ook eilandhoppen en strandjes bezoeken, terwijl je ondertussen een indrukwekkende variatie aan vogels kan spotten.

Schotland bulkt van de eens begraven neolithische nederzettingen, mysterieuze rechtopstaande stenen en middeleeuwse kastelen. Een unieke gelegenheid om historische sites te bezoeken en kennis te maken met erfgoed en tradities zoals het gaelic, folk en storytelling.

Behalve een rijke geschiedenis vind je ook moderne bouwwerken terug in Schotland. Zo opende vorige week pas de Queensferry Crossing brug bij Edinburgh, de langste tuibrug ter wereld die uit drie torens bestaat en uit kabels is opgehangen. Met zijn 2,7 km lengte vormt de brug de verbindingsweg tussen Edinburgh en Fife.

Het is intussen 20 jaar geleden dat Harry Potter zijn intrede maakte met dank aan J.K. Rowling. De schrijfster schreef de roman in cafés rondom Edinburgh, waaronder The Elephant House. Onvermijdelijk vormde Edinburgh en Schotland een bron van inspiratie voor de boekenreeks, en de adembenemende landschappen van de Schotse hooglanden werden ook gebruikt in de film.

Niet alleen Harry Potter speelt zich nu en dan af met de prachtige Schotse landschappen op de achtergrond, heel wat andere filmmakers voelen zich geïnspireerd door de wondermooie natuur. King Arthur: The Legend of the Sword werd recent nog in Schotland opgenomen, en je kan sommige locaties ook bezoeken. Ook voor Transformers: The Last Knight werd recent nog een beroep gedaan op de natuurpracht van Schotland. En jullie kennen zeker de reeks Outlander op Netflix.

Wie Schotland zegt, zegt whisky, waar het land overal om bekend staat. Bezoek één van de stokerijen ter plaatse en ontdek hoe de drank gemaakt wordt. Op het bord belandt vaak verse vis uit de zee, met dank aan de enorme kustlijn, maar ook de kwaliteit van het runds- en lamsvlees is er erg goed. De traditionele Schotse keuken staat bekend om haar bloedworst ('black pudding') en 'haggis', een mix van vlees in kleine stukjes, vermengd met onder meer ui en andere groenten.