Provence / Côte d'Azur via de RN7

Provence / Côte d'Azur via de RN7

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/9

De N7 of Route nationale 7, ook wel Route bleue (Blauwe weg) of Route des vacances (Weg van de vakantie) genoemd, is een nationale weg in Frankrijk, die Parijs met de Italiaanse grens in Menton verbindt. De oorspronkelijke N7 is 1000 km lang, maar hij is in 2006 gedeclasseerd tot departementale weg. In de meeste departementen kreeg de N7 een nieuwe naam. In 1811 liet Napoleon Bonaparte de Route impériale 8 aanleggen van Parijs naar Rome via Moulins, Lyon, Avignon en Nice. In 1824 werd de huidige N7 gecreëerd uit de oude Route impériale 8. Deze weg loopt van Parijs via Lyon en Nice naar de Italiaanse grens en is ongeveer 1000 kilometer lang.
Door de opkomst van de auto werden vakanties aan de Côte d'Azur mogelijk voor de inwoners van Parijs, Noord-Frankrijk, België en Nederland. De N7 was de aangewezen route om op die vakantiebestemming te komen. Daar ontleent de weg zijn bijnaam Route des vacances aan.

Onderweg doen we steden aan zoals Lyon, Orange, Valence, Montelimar, en belanden we in de Camargue.Het landschap van de Camargue is gevormd door drie hoofdrolspelers; de Middellandse Zee, de rivier de Rhône en de wind. Doordat het water van de Middellandse Zee miljoenen jaren gelden veel hoger stond lag het gebied op de zeebodem. Toen de zee zich terugtrok bleef een flinke laag van keien en rotsen liggen waar de Rhône vruchtbaar slib afzette die zich op sommige plekken wallen vormde.

Via Marseille rijden we de Cote d'Azurse glamoursteden. De Azurenkust is synoniem met flair, beau monde, azuurblauw water, palmen en promenades. De ultieme bestemming voor vakantiegangers en levensgenieters. De Côte d’Azur is een en al dynamiek: schoonheid in overvloed, een schatkamer vol kunst en ‘art de vivre’.
Deze unieke reis leidt je niet alleen langs 120 km kustlijn en meer dan 40 km stranden, met charmante havens en mondaine badsteden. Je ontdekt ook de befaamde corniches - de kronkelige overhangende kustwegen - in het achterland. Geniet van het kleurrijke landschap met palmen en lavendel, en van fabelachtige vergezichten op de Middellandse Zee.
Flaneren over wereldberoemde promenades, shoppen in luxeboetieks, een duik in het bruisende nacht-leven en logeren in de mooiste hotels… Wedden dat je als een blok valt voor de zuiderse levendigheid en gastronomie van Frankrijks bekendste uithangbord?

Eens we Monaco naderen keren we hoger in het land terug naar het hart van de Provence.
Zonovergoten banen onder een kobaltblauwe hemel. Paarse lavendelvelden en groene olijfgaarden. Rode klaprozen en gele zonnebloemen. Geen twijfel mogelijk, je bent in de Provence!
Geloof ons, alle clichés zijn waar! De geuren, de kleuren, het licht, het landschap… De Provence is uniek en verbaast dag na dag, kilometer na kilometer.
Dit is een beleefreis in de ware zin van het woord. Een zintuiglijke ontdekkingstocht langs charmante dorpjes, weelderige natuurreservaten en geurende lavendelroutes. Van de Reus van de Provence tot het Pausenpaleis. En van Romeinse ruïnes tot hedendaagse kunst. De Provence is puur genieten!