Noord Italie, culinair en historisch gevoed worden

Noord Italie, culinair en historisch gevoed worden

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/2

Friuli-Venezia Giulia, in het noordoosten bij de grenzen van Oostenrijk en Slovenië ligt deze mooie regio, die door verschillende talen en culturen is beïnvloed. In deze regio vind je ook de steden Triëst en Udine. Maar ook de natuur met al haar valleien en meren is overdonderend in deze regio.

Het in het noordwesten gelegen Ligurië (Liguria) is bekend om zijn vele badplaatsen en natuurlijk om de wereldberoemde Cinque Terre, de vijf dorpjes aan de kust die met elkaar zijn verbonden door een wandelpad en een romantische spoorlijn. Deze regio wordt ook wel de Bloemenrivièra genoemd.

Goed om te weten dat er in Lombardije (Noord-Italië) een prachtige en nog vrijwel onbekende regio ligt te wachten op jouw bezoek. Glooiende heuvels, historische dorpen, authentieke kastelen… Geen wonder dat de Oltrepò Pavese ook wel het ‘Toscane van Noord-Italië’ wordt genoemd.De meeste wijn van Lombardije komt uit deze streek. Sterker nog, de Oltrepò Pavese is één van de grootste wijnstreken van heel Italië. Niet verwonderlijk dat de heuvels bezaaid liggen met wijngaarden. Ook de wijnen van de Oltrepò zijn in het buitenland niet zo bekend. In de streek produceren de wijnboeren vooral voor de grote wijnhuizen van andere regio’s. En op kleine schaal natuurlijk ook voor eigen gebruik en genot. Tientallen kleine wijnproducenten maken allemaal hun eigen versie van de wijnen van de streek: de Pinot Nero, de Bonarda, de Barbera, de Buttafuoco en de Sangue di Giuda.

Je wordt hier nieuwsgierig benaderd en de inwoners staan bijna versteld als u een paar woordjes Italiaans weet mee te praten. Je kunt hier nog zonder rijen en files rondkijken, fietsen of wandelen. Het massale, moderne toerisme is hier geheel afwezig. In de Oltrepò Pavese kom je geen hekken rondom de wijngaarden tegen en neemt de wijnboer gerust de tijd voor een praatje.Het eten in de Oltrepò Pavese is nog heel traditioneel voor de streek. Het is niet aangepast aan een internationale smaak. Een specifieke keuze maken voor een ‘goed restaurant’ is niet nodig. Overal waar je binnenstapt (restaurants, trattorie, osterie) zul je voorgeschoteld krijgen wat de Italiaan voorgeschoteld krijgt. En die is – zoals je weet – heel veeleisend. Daar profiteert de ‘ontdekker’ van deze prachtige streek van. En het mooiste: het hoeft niet veel te kosten. Ook ‘il conto’ zal een aangename verrassing blijken te zijn.

De noordelijk gelegen regio, Trentino-Alto Adige in het Italiaans, is in de winter een waar skiparadijs. In de zomer is het er mooi groen en kun je lekker wandelen in de heuvels en bergen van de Dolomieten. Het doet er heel Oostenrijks aan, met een vleugje mediterrane schwung.

Valle d’Aosta (ook wel het Aostadal of de Aosta Vallei genoemd) is een bergachtige regio in het noorden van Italië. Ze staat vooral bekend als wintersportplaats, maar in het Nationaal Park Gran Paradiso is het ook heerlijk toeven in de zomer. Het is jammer dat deze kleinste regio van Italië vaak wordt overgeslagen, want ze heeft een paar van de mooiste plekken in heel Italië te bieden.

Veneto is een regio in het noorden van Italië. Venetië is een van de grootste toeristische trekpleisters van deze regio. Ook Verona is een aantrekkelijke stad met de beroemde Arena (na het Colosseum de grootste), het prachtige centrale plein, de bruggen over de rivier en het balkon van Romeo en Julia.