Luxemburg, het Groothertogdom

Luxemburg, het Groothertogdom

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/2

Luxemburg is op Malta na het kleinste landje van de Europese Unie.

Het Groothertogdom Luxemburg is één van de oudste landen van Europa en bestaat sinds het jaar 963. Het was toen onderdeel van het Duitse rijk.

Wie op vakantie gaat naar Luxemburg moet geen grote toeristische centra verwachten. Het land vloeit over van natuurschoon en toeristische attracties zijn er in grote getale te vinden, maar massatoerisme is wel redelijk ongebruikelijk. De meeste toeristen die naar Luxemburg reizen komen voor het mooie natuurschoon en de historische bezienswaardigheden. Het Müllertal en de hoofdstad Luxemburg zijn hierbij erg populair. Luxemburg heeft veel wandel- en fietsroutes die het mogelijk maken op rustige wijze het land te ontdekken. De Luxemburgers zelf zijn bijzonder gastvrij en vriendelijk.

Hoe klein ook, er is voor elk wat wils: actief of gastronomisch genieten, cultuur opdoen, shoppen of zalig nietsdoen. Het kan allemaal. Naar Luxemburg-stad ga je vooral om te shoppen, de restanten van de oude vestiging te bezoeken of te wandelen langs straten en pleinen. Maar er zijn ook talrijke andere gezellige stadjes en dorpjes te ondekken: Echternach, Diekirch, Clervaux,...

Net buiten de hoofdstad ligt een sprookjesachtig decor van charmante dorpjes met gerestaureerde boerderijen, imposante kastelen en mysterieuze burchten en betoverend natuurlijke landschappen. De regio biedt rust en stilte, al vormt het geografisch het centrum van het land. Honderden kilometers fiets- en wandelpaden lopen dwars door de ongerepte landschappen van dit openlucht recreatiegebied. Het historisch erfgoed is hier alomtegenwoordig, zij het in de Vallei van de Zeven Kastelen, bij de verschillende Gallo-Romeinse nederzettingen of in de landelijke musea. Tegelijkertijd biedt de regio Guttland een perfecte symbiose van het oude en moderne, wat vooral tot uiting komt in een brede waaier aan innovatieve en duurzame projecten.

Met haar landschappen waar panoramische hoogvlakten en kronkelende valleien elkaar afwisselen bieden de Luxemburgse Ardennen een uitzonderlijk natuurlijk schouwspel. Talrijke wandelwegen en fietsroutes doorkruisen de maagdelijke bossen en brengen de bezoeker van het ene pittoreske dorpje naar het andere. Het Noorden van Luxemburg, ook wel genoemd Éisleck of Oesling, is de bakermat van een middeleeuwse cultuur die haar geschiedenis getekend heeft.In de Luxemburgse Ardennen vindt men nog goed bewaarde of zorgvuldig gerestaureerde ruines van vestingen. De imposante kastelen van Vianden, Bourscheid en Esch-sur-Sûre zijn de levende getuigen van de middeleeuwse geschiedenis van het land. Bovendien doen de traditionele markten en middeleeuwse feesten het fascinerende tijdperk van heren en ridders het hele jaar door herleven. De schouwspelen en concerten in openlucht getuigen van de culturele rijkdom van de Ardennen.

Mullerthal – of Mëllerdall– wordt vaak het Luxemburgs Klein Zwitserland genoemd. Dat komt door het golvende landschap dat aan Zwitserland doet denken. Mullerthal is bovenal een uitzonderlijke biotoop gekenmerkt door ontzaglijke rotsformaties. De compositie van rotsen en hun erosie hebben het landschap dat zo typisch is voor het Luxemburgs Klein Zwitserland geschapen.De hoofdstad van Mullerthal, Echternach is de oudste stad van Luxemburg. In 2010 verwierf Echternach een internationale reputatie door de inschrijving in het Immateriële Erfgoed van UNESCO van haar beroemde Dansprocessie. Als belangrijke toeristische plaats van de stad kunnen we de Romeinse villa vermelden, alsook de Benedictijnenabdij van Sint Willibrord of het cultuurcentrum van Trifolion.

De Moezel is één van de hoofdrivieren van Luxemburg. Ze stroomt over 39 kilometer door het land en vormt de natuurlijke grens met Duitsland. De Moezel ontleent haar naam aan de allermooiste valleien van Luxemburg, bekend om hun wijnkelders, hun charmehotels en hun middeleeuwse dorpjes. "D'Musel", zoals haar inwoners het liefdevol zeggen, is ook een regio van tradities zoals de praalwagenstoet in Remich of het feest van de druiven en de wijn in Grevenmacher.De vallei van de Moezel in Luxemburg is bekend om haar steile en hellende wijngaarden. Ze is de bakermat van de grote Luxemburgse wijnen, hoofdzakelijk de witte druif zoals Riesling, Auxerrois of Pinot Gris. Het achterland van de Moezel herbergt grote fruitboomplantages die dienen voor de productie van verse sappen, likeuren en schnaps. Themawandelingen, zoals de wijnroute, zijn speciaal gemaakt om deze regio te ontdekken.

Het land van de rode aarde, ook wel “Minett” genoemd, ligt in het zuiden van Luxemburg. De regio dankt zijn naam aan het felrode ijzererts, dat de aarde zijn kleur geeft en het succes van de staalindustrie in het land pas mogelijk maakte. Inmiddels heeft er een succesvolle structurele verandering plaatsgevonden in het land van de rode aarde. Van het openluchtmuseum tot de moderne universiteits- en bedrijvencampus: je vindt er zowel het kolen- en staalverleden als de nieuwe technologieën van nu. Maar je kunt ook overal zien hoe de natuur het voormalige mijngebied herovert. In de Minett is er een zeer hoge biodiversiteit en zeldzame planten.Sinds oktober 2020 is de Minett dan ook officieel bekroond met het UNESCO-label “Man and Biosphere”. De regio maakt nu deel uit van een prestigieus internationaal netwerk van meer dan 700 biosfeerreservaten in 124 landen, waarvan de kwaliteit officieel wordt erkend door het UNESCO-label “Man and Biosphere”.

Hoogvlakten, diepe dalen met beboste hellingen, het stuwmeer van Esch-sur-Sûre dat in de jaren 60 werd aangelegd voor de drinkwatervoorziening van het land, ze bepalen samen het gebied van het natuurpark in opbouw. Een ideale plek voor recreatie en waterpret,voor natuurexploratie en om te leren wat een ecologisch systeem inhoudt. Geen wonder dat hier het groene toerisme floreert.In de zomer vinden er interessante feesten plaats in het natuurpark, alsook "Kino um Séi" (Bioscoop aanhet meer) in Insenborn en op de regionale boerenmarkt "Maart a Musik" (Markt en Muziek) in Eschdorf.Het parkhuis, in de vroegere lakenweverij van Esch-sur-Sûre, is het ontvangst- en informatiecentrum voor regionale activiteiten en het eerste verkooppunt voor streekprodukten.

Het Natuurpark van de Our, officieel opgericht in 2005, bevindt zich ten noordoosten van Luxemburg en heeft een grens gemeen met Duitsland en België.11 gemeenten met 14.000 inwoners en een totale oppervlakte van 305 km zijn een ideaal platform voor een duurzame ontwikkeling van de streek. Andere doelstellingen betreffen de economische ontwikkeling in overeenstemming met de natuurlijke rijdkommen van de streek en de levenskwaliteit van de inwoners.
In dit landelijk gebied, heeft de landbouw altijd al een belangrijke rol gespeeld. Heel wat initiatieven voor de verbetering van de inkomsten en de diversificatie van de landbouw zijn er ontstaan.

De natuurpark "Natur- & Geopark Mëllerdall" werd in 2016 gesticht, en is de recenste van Luxemburgs 3 natuurparken. De naam "Mëllerdall / Mullerthal" herhald de geschiedenis van de oude molen langs de Sûre, de zwarte Ernz en langs bruisende beeken. Dit regio ligt in Oost-Luxemburg en grenst aan Duitsland. Op haar overvlakte van 256 km2 leven rond 23.000 inwoners.