Italie, I borghi piu belli d'Italia - Midden

Italie, I borghi piu belli d'Italia - Midden

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/3

250 dorpen in Italië kregen de titel van het keurmerk I borghi più belli d’Italia en zijn officieel ‘de mooiste dorpjes van Italië’.
In deze route (deel 2, want we brachten al de Borghi - Noorden van Italie uit, hebben de helft van deze unieke plaatsjes vermeld.
Het roadbook neemt je mee langs 134 dorpen over zo'n 2599 kilometer route beschreven in 121 pagina's.
We reizen naar het midden van de laars, met de regio’s Toscane, Umbrië, Le Marche, Lazio, Abruzzo en Molise.
De italianen zelf kiezen Greccio (Lazio) als één van de toppers. In het Italiaanse Greccio – een dorpje met slechts 1600 inwoners, op zo’n honderd kilometer ten noorden van Rome – kun je niet om Franciscus van Assisi heen. Hier organiseerde de heilige in 1223 de eerste levende kerststal van de wereld, een gebruik dat in heel Italië is overgenomen. De dorpelingen houden de herinnering levend door talloze muurschilderingen op de huizen. Iets ten noorden van het dorp ligt – als tegen de rotswand geplakt – het Santuario di San Francesco, het klooster met de grot waar de kerststal van Franciscus indertijd heeft plaatsgevonden.
Nog een aanradertje is Castel Gandolfo in Lazio. Dit stadje op 25 kilometer ten zuidoosten van Rome ligt op een schitterende plaats in de heuvels boven het Albano meer. Het is vooral bekend als zomerresidentie van de paus. Maar de paus is de niet de enige die er een zomerverblijf heeft. Op de oevers van het meer liggen overal mooie, 17e-eeuwse villa’s.
Of misschien is Montecassiano je ding waar de historische monumenten, waaronder een imposante kathedraal en kasteel, je een goede indruk van de rijke geschiedenis van Italie door de eeuwen heen geven.
Panicale in Umbrie wordt ook hoog op de lijst gezet, en ligt aan het Trasimeno meer. De muren die het stadje in het verleden moesten beschermen tegen invallers van steden als Rome en Firenze staan nog altijd overeind.
In Ambruzzo is de San Giovanni in Venere, de belangrijkste bezienswaardigheid met het historische centrum, de Normandische muren en het prachtige uitzicht over de Adriatische Zee is dit stadje aantrekkelijk.
Zoals zoveel Toscaanse stadjes is ook Suvereto rijk aan historische gebouwen. Suvereto ligt bovendien mooi op een heuvel. Op het hoogste punt in Suvereto ligt het mooi gerestaureerde kasteel La Rocca Aldobrandeschi.
Als laatste in de laatste streek waar door rijden is Vastogirardi. Een typisch agrarisch dorpje in het zuiden van Italie waar alsmaar meer inwoners wegtrekken. Maar dat wil niet zeggen dat het dorpje zijn charmes verloren heeft.


Maar ieder zijn eigen zin en ieder zijn eigen mening. In ieder geval zal je in deze dorpen geschiedenis ervaren van een gebied dat terug gaat naar het begin van de eeuwtelling.

We zijn zeker dat ook jij enkele voorkeuren zal hebben !