Hongarije, Kan het nog authentieker ?

Hongarije, Kan het nog authentieker ?

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/3

Het land werd van 1945 tot 1989 overheerst door de Sovjet-Unie. In 1989 werd Hongarije weer een zelfstandige staat met een markteconomie en in 1999 trad het toe tot de NAVO. Op 1 mei 2004 volgde het lidmaatschap van de Europese Unie.

Hongarije wordt in het algemeen verdeeld in vier geografische regio’s: de Nagy Alföld (Grote Laagvlakte), de Noordelijke Hooglanden, Dunántúl (Transdanubië) en de Kis Alföld (Kleine Laagvlakte).

De Nagy Alföld beslaat meer dan de helft van het land en ligt ten oosten van de rivier de Duna (Donau), die Hongarije van noord naar zuid doorsnijdt. De vlakte watert af via de rivier de Tisza en is een belangrijk agrarisch gebied. De beroemde puszta (poesta) – een steppegebied dat vroeger door nomaden als natuurlijke weide werd gebruikt – is ontgonnen, maar een klein deel ervan in het oosten is in zijn natuurlijke staat gelaten.

De tweede regio wordt gevormd door de bergen in het noorden. Het Mátragebergte en het Bükkgebergte hebben toppen tot 1000 m. Aan de voet van deze gebergten liggen belangrijke industriesteden als Boedapest en Miskolc. Dunántúl beslaat de hele streek ten westen van de Donau, met uitzondering van de Kis Alföld in het noordwesten. Deze regio bestaat hoofdzakelijk uit glooiende heuvels en lage bergen. Het is een agrarisch gebied; de bodem bevat mineralen. Het Balaton Meer, een van de grootste meren van Europa, ligt midden in Dunántúl. De Kis Alföld is voor het grootste deel vlak en laag, met uitzondering van de uitlopers van de Oostenrijkse Alpen aan de westgrens. Het is een belangrijk landbouwgebied.

Hongarije heeft een gematigd landklimaat en dat betekent dat de temperaturen in de zomer hoog oplopen. In het algemeen wordt het bijna elke dag 25 graden en er zijn dagen dat het kwik zelfs boven de 35 graden uit komt. Er zijn zelfs temperaturen tot meer dan 40 graden mogelijk. De nachten zijn vooral aan het Balatonmeer erg zwoel.

Boedapest – Je kan Hongarije onmogelijk leren kennen zonder een bezoek aan de hoofdstad. De prachtige architectuur van het befaamde parlement van Boedapest, de Burcht van Boeda dat hoog boven de stad uittorent, de immense kettingbrug die de twee waterkanten met elkaar verbindt, … Er is ongelooflijk veel te zien en te beleven in Boedapest. Een bezoek aan de stad van de art-nouveau is niet compleet zonder even te weken in één van de vele badhuizen in Boedapest. Mijn persoonlijke favoriet was het Széchenyi bad; mooi vanbinnen en vanbuiten. Natuurlijk zijn er nog wel meer dingen om hier te doen. Lees zeker ook mijn blog over de mooiste bezienswaardigheden van Boedapest.
Boek gerust een extra koffer voor je terugvlucht, want ook shopaholics kunnen hun hartje ophalen in de Hongaarse hoofdstad.

Balatonmeer – Het grootste meer van Midden-Europa bevindt zich in het westen van Hongarije, op ongeveer 100 kilometer van Boedapest. Tijdens de zomer lijkt er een heuse volksverhuizing plaats te vinden naar dit meer. De azuurblauwe wateren hebben bijna een constante temperatuur van 25°C, waardoor heel wat waterratten dol zijn op deze gigantische ‘Hongaarse zee‘.
Naast de mooie stranden en waters vind je ook heel wat ydillische dorpjes en steden aan de rand van het balatonmeer die te bezoeken zijn. Siófok, Balatonfüred, Tihany en Veszprem zijn wellicht de mooiste en meest bezochte.

Heviz baden – In het noordwesten van het land liggen de Heviz baden. Een gigantisch domein met thermale wateren die het volledige jaar de perfecte temperatuur lijken te hebben. Het water is lichtjes radioactief, maar wees niet bang! Naar het schijnt is dat zelf goed voor de gezondheid! Een plons in het warme water is heerlijk, maar ook de omgeving er rond is grandioos.

Baradla grotten – Temidden van het Aggtelek nationale park ligt de baradla grot en vele andere ondergrondse hollen. Sta versteld van de gigantische stalagtieten en stalagmieten die als interieur van deze grot dienen. Het zijn zelfs de grootste van Europa!

Sziget – Bijna een half miljoen feestvierders trekken jaarlijks naar Sziget in Hongarije. In Augustus wordt dit eiland omgevormd tot een party-eiland van ongeziene proporties. Het festival duurt 7 dagen en geeft podia aan de grootste sterren van de wereld. In het verleden traden o.a. Rihanna, Lily Allen, Iron Maiden, Robbie Williams, Major Lazer, Netsky, Korn, The Prodigy, Kasabian, 30 Seconds to Mars, Armin van Buuren en vélé anderen op.

Thermale baden – Verspreid over Hongarije, maar vooral in de hoofdstad, vind je heel wat thermale baden. De warme baden -met een zwavelgeurtje- zijn uitstekend voor de gezondheid en relaxerende zwemsessies. Maar wat ze pas echt speciaal maakt zijn de prachtige plekken waar ze in ondergebracht zijn! Gigantische gebouwen met subliem versierde gevels en verbazingwekkende interieurs. De Szechenyi baden zijn wellicht de bekendste, maar ook de Gellertbaden zijn buitengewoon.

Esztergom – Esztergom was vroeger de hoofdstad van Hongarije. Deze stad is dan wel niet zo levendig en groots als Boedapest, toch zijn er veel dingen te zien en te doen. Ga zeker langs de grootste kathedraal van Hongarije: de Esztergom basiliek.

Szentendre – Tijdens de zomer is Szentendre heel populair bij dagtoeristen. Dit kleine stadje heeft veel charme en lijkt zelfs een beetje op een mediteraans dorpje maar dan in het midden van Hongarije. De kleurrijke gebouwen, kasseistenen en nabijgelegen baden maken het een publiekslieveling.