Het Harzgebied

Het Harzgebied

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/5

De hoogste bergtop in het Duitse Harzgebergte, de Brocken, bereikt een hoogte van 1142 meter. De Harz is het meest noordelijke middelgebergte in Duitsland en ligt in de deelstaten Saksen-Anhalt, Nedersaksen en Thüringen. Het gebied is zo’n 110 kilometer lang en 30 tot 40 kilometer breed. Vroeger liep het IJzeren Gordijn, de grens tussen Oost- en West-Europa, dwars door de Harz. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in het Nationaal Park Harz. Diep ingesneden dalen, eindeloze bossen, snelstromende bergrivieren en kabbelende beekjes, stuwmeren, watervallen,… : het natuurschoon in de Harz is de reis meer dan waard. In de winter lenen de middelhoge bergflanken van de Harz zich uitstekend voor wintersport. Bovendien telt het gebied verschillende interessante stadjes met schitterende vakwerkhuizen, zoals Quedlinburg en Wernigerode. Romantische smalspoorlijntjes vervoeren toeristen tussen de bekendste stadjes en brengen je naar de top van de Brocken. Een bezoek aan de mijnen en de grotten in de Harz maakt je vakantie helemaal compleet.

Zo’n 10 percent van de Harz behoort tot het Nationaal Park Harz, een beschermd natuurgebied waarin je onder meer lynxen kunt spotten. Het Nationaal Park Harz heeft een oppervlakte van 247 vierkante kilometer. Het gebied strekt zich uit vanaf Herzberg in het zuidwesten tot Ilsenburg in het noordoosten en omvat de hoogste berg Brocken. In de uitgestrekte bossen van het Nationaal Park kun je eindeloos wandelen.

Tot in 1989 liep er een zwaarbewaakte grens dwars door het Harzgebergte: de grens tussen de voormalige DDR en West-Duitsland. Aan Oost-Duitse zijde was de grensstreek een verboden gebied. Niemand mocht er komen, waardoor er zich plaatselijk een unieke fauna en flora ontwikkelde. Wachttorens, grenspatrouilles en prikkeldraad waren een vertrouwd beeld in de grenszone. De Harzer Grenzweg is een wandelroute van 100 kilometer die de voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland volgt, van historisch Osterwieck (tip!) in het noorden tot aan Tettenborn in het zuiden. Verlaten wachttorens en betonnen wegen waarover de grenspatrouilles reden, herinneren aan de pijnlijke scheiding tussen de twee Duitslanden na de Tweede Wereldoorlog.

De Harz − ooit een van de belangrijkste mijnbouwgebieden in Duitsland − vertoont nog steeds veel rijkdom die de zilvermijnbouw in de Oberharz naar de regio heeft gebracht. In de periode van de 16e tot de 19e eeuw kwam maar liefst 50% van het gedolven zilver in Duitsland uit de Oberharz. De prachtige keizerstad Goslar − vandaag de dag UNESCO-wereldcultuurerfgoed − is door zijn culturele rijkdom en prachtige binnenstad een populaire vakantiebestemming bij cultuur- en stadsreizigers.

De duizendjarige stad Goslar is een bestemming vol belevenissen voor uw stedentrip en ligt bovendien in de heerlijke natuur, vlak tegen de Harz. Haar historische flair en culturele schatten maken de keizerstad een trekpleister voor vele bezoekers van dichtbij en veraf.

De Kästeklippentour werd in 2014 door de Duitse wandelbond bekroond als premium tocht en voert langs de gelijknamige kliffen en de zogeheten "Alten vom Berge", die ook het symbool is van de bewegwijzering. Vooral de enorme rotsformaties zijn een bezienswaardigheid onderweg tijdens een vakantie in de Harz.