Elzas en Rijnvallei

Elzas en Rijnvallei

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/7

Klein in omvang, groot in verscheidenheid is de Elzas een onuitputtelijke bron van verrassingen en een compleet andere omgeving voor uitzonderlijke momenten!
De wijnroute van de Elzas is de oudste wijnroute van Frankrijk en een eindeloze bron van verrassingen en nieuwe ervaringen voor een werkelijk uitzonderlijke tijd! Ongeveer zestig kilometer ten noorden van Straatsburg, vlakbij de Duitse grens, nodigt het gebied rond Wissembourg en Cleebourg u uit om het rijke palet van lang bewaarde tradities te ontdekken. Laat de uitgesleten klassieke route van de wijnroute van de Elzas achter u en ontdek het unieke erfgoed van Wissembourg, Hunspach, dat tot de "mooiste dorpen van Frankrijk" behoort, of Cleebourg, de meest noordelijke wijngaarden van de Elzas. Dit zijn historische wijngaarden, waar de eerste wijnstokken al in de 8e eeuw werden aangeplant. Tegenwoordig cultiveren de lokale wijnboeren vakkundig en liefdevol alle zeven Elzasser druivensoorten: Sylvaner, Pinot Blanc Auxerrois, Riesling, Pinot Noir, Pinot Gris, Muscat en Gewurztraminer.
In het gebied rond de Europese hoofdstad strekken de wijngaarden van Straatsburg zich uit van Marlenheim tot Molsheim door een gebied vol met verbazingwekkend middeleeuws erfgoed en groene landschappen waar wijngaarden samengaan met boomgaarden. Dit gedeelte vormt de noordelijke toegangspoort tot de wijnroute van de Elzas en biedt een betoverende route door een scala aan typische Elzasser dorpen en versterkte steden. En temidden van dit alles vindt u prestigieuze wijndomeinen om te ontdekken. Om de geheimen van de wijngaarden te ontrafelen, kunt u op een van de wijngaardpaden gaan voor een wandeling die net zo leerzaam zal zijn als het indrukwekkende uitzicht over het omliggende platteland.
Het hart van de wijngaarden van de Elzas ligt halverwege Straatsburg en Colmar en biedt een mozaïekachtig landschap dat bestaat uit wijngaarden en bossen. Hier vindt u prachtige dorpjes genesteld tussen de wijngaarden, over het hoofd gezien door imposante ruïnes van kastelen zoals de beroemde Haut-Koenigsbourg. Hier kruist de wijnroute de Romaanse weg en biedt de mogelijkheid om enkele opmerkelijke religieuze gebouwen te bewonderen, zoals bijvoorbeeld in Rosheim. Een setting van ongeëvenaarde charme en tal van smakelijke intermezzo's gegarandeerd. Een gebied waar beroemde wijnen worden geproduceerd, waaronder onder andere Klevener de Heiligenstein en Rouge d'Ottrott.
De wijngaarden van Colmar liggen in een landschap van vlaktes, bergen en wijngaarden, waarbij elk betoverend uitzicht een ansichtkaart waardig is. Deze etappe van de wijnroute van de Elzas heeft een bijzonder rijk erfgoed en omvat een reeks bekende pittoreske dorpjes, waaronder Eguisheim, Kaysersberg en Riquewihr. Stop in Colmar, de wijnhoofdstad van de Elzas, voor een dosis cultuur en trakteer uzelf op uitstapjes naar de prachtige dorpen in de omgeving. U zult betoverd worden door de authenticiteit van deze juwelen van de wijngaarden, met hun vakwerkhuizen, bloemrijke vensterbanken en geplaveide straatjes.
Tussen Thann en Soultzmatt loopt de wijnroute van de Zuidelijke Elzas van de hoogste hoogten van de Vogezen naar het mijnbekken van de Elzasser vlakte. Aan de voet van de Markstein en de Grand Ballon, het hoogste punt van het Vosgian Massif, vind je atypische wijngaardlandschappen met steile en soms duizelingwekkend steile hellingen. Er zijn oneindig veel dingen te ontdekken, van romaanse architectuur tot verbazingwekkende natuurlijke landschappen. Dit is het land van de Grands Crus, waar de zuidelijke ligging van de wijngaarden en de rijke geologie de wijnen een onvergelijkbaar scala aan aroma's en smaken geven. Vooral Thann is beroemd om zijn Rangen Grand Cru, terwijl Guebwiller maar liefst vier Grands Crus heeft.

De Rijn vormde ooit de noordgrens van het Romeinse rijk. Tijdens de middeleeuwen was de Rijnvallei tussen Rüdesheim in het zuiden en Koblenz, 65 km verder stroomopwaarts, een invloedrijke regio. Hiervan getuigen de vele met legenden omweven burchten, kastelen en historische vestigingstadjes langs de rivier. Deze streek wordt ook wel de vallei van de Lorelei genoemd en dankt zijn charme ook aan het prachtige landschap. De Rijn kronkelt door een nauw dal, uitgeslepen in het Rijnlands leisteenplateau. Op de steile hellingen zie je afwisselend dichte bossen en wijngaarden. In 2002 gaf de UNESCO de Bovenloop van de Middenrijn als belangrijk cultuurlandschap de status Werelderfgoed.
Meerdere duizenden jaren lang was de Rijn de belangrijkste verkeersweg tussen noord en zuid. Machtige vestingen, burchten en kastelen ontstonden en beveiligden de handelsroutes. Ontelbare legendes omringen de trotse muren en berichten van het avontuurlijke, vaak krijgshaftige verleden. Zij verlenen aan de Bovenvallei van de Middenrijn een mystieke fascinatie, die tot op heden ontelbare bezoekers van de hele wereld in haar ban houdt.
De burchten en ruïnes aan de Rijn zijn ook getuigenissen van een veranderd begrip voor cultuur. In hun oorspronkelijke staat bewaarde en onveranderde burchten van het werelderfgoed - de Marksburg en de Pfalzgrafenstein - staan naast ruïnes als Fürstenberg, Ehrenfels en Rheinfels - of zorgzaam gerestaureerde burchten als Sterrenberg, Stahleck of de Schönburg. Maar ook de romantische heropgebouwde bouwwerken van de 19e eeuw, zoals Rheinstein, Burg Katz, Sooneck en vooral Stolzenfels tonen de bezoekers dat de burchten en ruïnes van het werelderfgoed Bovenvallei van de Middenrijn steeds weer de fantasie van de mensen uitdagen en tot nieuwe vormgeving geleid hebben. Elke burcht van het werelderfgoed heeft haar eigen verhaal.