De Mooie dorpen van Vlaanderen

De Mooie dorpen van Vlaanderen

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/5

Het mooiste dorp van Vlaanderen was een verkiezing die in 2007 georganiseerd werd door Toerisme Vlaanderen. Hierbij werd door kijkers van de VRT en lezers van Het Nieuwsblad gekozen welk dorp zij het mooiste van Vlaanderen vonden.

Per provincie werden tien dorpen uitgekozen. Ze vormden de longlist voor de verkiezing van het mooiste dorp van Vlaanderen in 2007, waarbij Oud-Rekem (Limburg) als winnend dorp uit de bus kwam.

Bij de samenstelling van de lijst werd rekening gehouden met volgende criteria:

Pittoresk karakter: authentiek dorpsplein, coherente architectuur
Landelijke ligging: groene omgeving, mooie vergezichten
Historisch aspect: legendes en verhalen, historische figuren, culturele activiteiten
Vlaams Bourgondisch karakter: feestelijkheden, evenementen
Toeristische en recreatieve activiteiten: wandel-en fietsroutes, musea

Auteurs en 'dorpologen' Sophie Allegaert, Gert Corremans en Lynn Guillaume gingen op pad langs Vlaamse wegen en kwamen gezellige pleintjes, autovrije dorpskernen, levendige cafeetjes, producenten van streekproducten, stille natuurjuweeltjes en nog veel meer tegen.
Maar de experts in dorpsgeluk zijn de dorpelingen zelf. Ze vertellen hun dorpsverhaal en verklappen hun favoriete plekjes.

Als je mij nu zou vragen welk dorp ik nu het mooste vind, dan kan ik daar niet zo gemakkelijk op antwoorden. Het is zo subjectief en afhankelijk van de sfeer en lichtomstandigheden op het moment dat je het dorp bezoekt.