Costa Tropical, Costa del Sol, Costa de la Luz

Costa Tropical, Costa del Sol, Costa de la Luz

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1

Spanje is een groot land en heeft een kustlijn van maar liefst 4964 kilometer lang, waar zowel in de winter als in de zomer heel wat toeristen op afkomen. Het is zelfs één van de populairste vakantiebestemmingen van Europa. De meesten kennen wel de Costa Brava, de Costa Blanca en de Costa del Sol, maar Spanje heeft nog heel wat meer costa’s in petto die elk hun eigen troeven hebben.

De Spaanse kustlijn is onderverdeeld in 17 costa’s waarvan er 13 aan de oost- en zuidkust van Spanje liggen aan de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De andere 4 liggen aan de noordkust van het land bij de Golf van Biskaje. Elke costa ziet er net iets anders uit en heeft zijn eigen troeven en bezienswaardigheden.

De Costa del Sol loopt van Almuñécar tot aan Sotogrande aan de monding van de rivier Guadiaro. De kustlijn is 300 kilometer lang en ligt bezaaid met prachtige zandstranden. Jaarlijks bezoeken ruim 8 miljoen mensen de Costa del Sol en dat maakt van deze costa één van de belangrijkste toeristische gebieden van Spanje. Toch heeft de Costa del Sol veel meer te bieden dan stranden alleen. Je vindt er heel wat natuur, traditionele dorpjes en historische steden. Vooral Nerja en Malaga zijn grote bezienswaardigheden.

De kustlijn van Spanje wordt na de Costa del Sol voor een klein stuk onderbroken door het Britse Gibraltar. Vervolgens vind je vanaf Tarifa tot aan Isla Cristina bij de grens met Portugal de Costa de la Luz, de enige costa aan de zuidkust van Spanje die aan de Atlantische kust ligt.

Ook de Costa de la Luz is minder bekend en is zonder twijfel het best bewaarde geheim van het land. De Costa de la Luz geniet van de meeste zonuren van de hele Spaanse kust en de naam “kust van het licht” heeft de regio dan ook aan die stralende zon te danken.

De stad Tarifa is alleen al een bezoek waard omdat deze het meest zuidelijke punt van Spanje is. Ze ligt bovendien op slechts 14 kilometer van Marokko en er vertrekken daarom ook heel wat veerdiensten die de oversteek naar Tanger maken. Daarnaast is de stad een populaire bestemming voor surfers.

Cádiz is één van de oudste steden van Europa en speelde een hoofdrol in de tijd van de ontdekkingsreizigers in de 16e eeuw. Columbus vertrok bijvoorbeeld van hieruit op zijn reis naar Amerika. Daarnaast is de stad ook de thuisbasis van de Spaanse marine en je zal er heel wat wachttorens langs de kust zien opduiken. Vandaar kan je goed de vele schepen spotten die in de wateren rondom Cádiz liggen.

De Costa de Almería en de Costa Tropical worden vaak als één costa beschouwd omdat de gebieden naadloos in elkaar overlopen. De twee regio’s zijn zeer droog en woestijnachtig. Door het warme klimaat worden er aan de Costa Tropical veel tropische vruchten verbouwd zoals bananen, mango’s en papaja’s. De Costa de Almería loopt van San Juan de Los Terreros door tot aan Adra waar de Costa Tropical begint en doorloopt tot aan Almuñécar.

Granada is de hoofdstad van de Costa Tropical. Deze stad ligt meer in het binnenland, ten noorden van de stad Motril. Granada ligt aan de voet van de bergketen Sierra Nevada en barst van de bouwwerken die dateren uit de Moorse periode van de stad. Bezoek hier zeker het adembenemende Alhambra, één van de bekendste bouwwerken van Europa.