BOURGOGNE

BOURGOGNE

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/2

De Bourgogne ligt aan de oostkant van Midden-Frankrijk. Het nodigt uit tot ontdekken, proeven en delen. Op het menu staan frisse buitenlucht, Unesco-werelderfgoedsites, gastronomische gerechten en de oudste wijnroute van Frankrijk. Zo kun je tegelijkertijd je topografische kennis opfrissen en je keel smeren.

Dijon, hoofdstad van de hertogen van Bourgondië
Ook wel de stad met honderd klokkentorens genoemd, vanwege het goed bewaarde architectonische erfgoed uit de middeleeuwen en de renaissance. De stadswandeling ‘Parcours de la Chouette’ leidt je langs het paleis van de hertogen, de toren Philippe Le Bon, kerken en oude herenhuizen. De route wordt gemarkeerd door uilen, het symbool van de stad.


• De Hospices de Beaune
Dit voormalige 15e-eeuwse hospitaal in gotische stijl geniet wereldwijd bekendheid. Niet alleen door het flamboyante kleurige dak, maar ook vanwege de zestig hectare grote wijngaard. Op de derde zondag van november gaan de wijnen Côtes de Nuit, Pouilly-Fuissé en Côtes de Beaune er onder de hamer. Dus als je van wijn houdt …


• Chalon-sur-Saône, stad vol kunst en historie
De middeleeuwse stad Chalon is de geboorteplaats van Nicéphore Niepce, de uitvinder van de fotografie. Hij heeft hier dan ook zijn eigen museum. De straten rondom de Place St. Vincent zijn autovrij, een stukje stad om verliefd op te worden!


• De abdijen van Cluny en Tournus
Als je een zwak hebt voor belangrijke religieuze plekken, dan val je als een blok voor de imposante abdij van Cluny, een 10e-eeuws cultureel en intellectueel centrum, én voor de abdij St. Philibert de Tournus. Dit romaanse meesterwerk heeft wel iets weg van een fort.


• Het paleis van de hertogen van Bourgondië
Het hart van Dijon was in de middeleeuwen de thuisbasis van de staatshoofden van de Bourgogne. Het witte natuurstenen gebouw, in de 17e eeuw heringericht door de architect Mansart, kijkt uit over een ereplaats en huisvest tegenwoordig het gemeentehuis, het Museum van Schone Kunsten en het Office de Tourisme.


• De kathedraal Saint-Étienne de Sens
Als je van gotische kunst houdt, maak dan maar vast je borst nat voor deze kathedraal. Het verhaal gaat dat de architect de bedenker is van de gekruiste spitsbogen, een revolutionair concept in de 12e eeuw.


• Het stadje Chablis
Chablis ligt midden tussen de beroemde wijngaarden en is bekend van de droge, witte wijn. Het is een mooi voorbeeld van een middeleeuwse dorp. Een bezoek aan het oude 9e-eeuwse klooster Maison de l’Obédiencerie stilt weliswaar je honger naar cultuur, maar niet je trek. Daarvoor kun je terecht bij Le Fil du Zinc, een exceptioneel restaurant in het centrum van de stad.


• De basiliek Sacré-Cœur in Paray-le-Monial
Paray-le-Monial is een geliefd pelgrimsoord in Frankrijk. De heiligdommen trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers. De 10e-eeuwse romaanse basiliek Sacré Cœur getuigt nog altijd van het christelijke verleden.


• De middeleeuwse bouwplaats van Guédelon
Ben jij een bouwer in hart en nieren? Dan ga je dit leuk vinden. In de werkplaats van Guédelon kun je namelijk echt aan de slag. Je maakt kennis met verschillende bouwmaterialen waarmee je een echte vesting gaat bouwen. In speciale workshops leer je meer over steenhouwen, dakpannen bakken en ijzererts winnen. Er is genoeg te doen tot aan 2025. Pas dan zal de bouw op deze unieke plek volledig voltooid zijn.


• De priorij van La Charité-sur-Loire en de basiliek van Vézelay
Er zijn twee belangrijke plekken met religieuze kunst: La Prieuré de la Charité, in het gotische klooster, en de romaanse basiliek van Vézelay, een etappe op de wandelroute naar Santiago de Compostella.